Forsikring er viktig, det er noe som de aller fleste er enige om, men det er faktisk også et lovkrav som står beskrevet i bilansvarsloven, som beskriver at man er pliktig å forsikre alle motoriserte kjøretøyer. Dette gjelder både biler, mopeder og motorsykler. Dette er viktig, fordi loven beskriver objektivt ansvar, som betyr at den som blir skadet har krav på erstatning fra føreren, selv om det ikke er førerens skyld – og derfor trenger man å ha en forsikring. Men hvordan velger man?
Det finnes utallige forsikringer på markedet, og det kan være vanskelig å gjennomskue hva som vil være de aller beste løsningene. Og når prisene og vilkårene i tillegg er så forskjellige, så kan det være vanskelig for den som skal se etter riktig forsikring å finne den løsningen som er den aller beste for vedkommende. Derfor får du en så god oversikt som mulig her, sånn at du kan finne ut av hva du skal se etter for å finne det helt riktige for deg.
Dette dekkes i en bilforsikring
En bilforsikring kan ha følgende elementer:
- Ansvarsdekning (denne er lovpliktig og gjelder hvis du skader andre)
- Delkasko
- Kasko (utvidet dekning som inneholder alt delkasko inneholder, og mange andre ting)
- Topptasko (utvidet dekning som inneholder alt kasko inneholder, og mange andre ting)
Noen av de viktigste dekningene er:
- Ansvarsdekning
- Rettshjelp
- Fører- og passasjerulykker
- Glass-skader
- Skader på dekk og felger
- Skade på leiebil
- Totalskadegaranti
- Maskinskade
Det er mange forskjellige ting en bilforsikring skal ha, og det er noen av dem som er lovpliktig, og andre som er valgfrie, men uten tvil til din fordel. Det er mye bedre å ha for god dekning enn å ha for dårlig dekning. Forsikring er noe mange føler er unødvendig, men det blir så innmari dyrt hvis man faktisk trenger hjelp og reparasjon, så det er veldig dumt å ikke velge en god dekning mens man først er i gang.
Faktisk er den lovpliktige forsikringen straffet med et gebyr på 150 kr. for hver eneste dag, så det lønner seg å få bilen forsikret med en gang du eier den, sånn at du slipper gebyret. Denne blir oppkrevet sammen med trafikkforsikringsavgiften, i stedet for årsavgiften, som nå er avviklet. Når du selger bilen din vil forsikringen stoppe automatisk den dagen som Statens Vegvesen registrerer salget i systemet sitt, så det trenger du ikke å tenke på.
Få bonus på bilforsikringen din
Alle som eier en bil, vet at det å få bonus på forsikringen sin er virkelig smart! Alle selskap har nemlig et system der man får en bonus som gir en økt rabatt på betalingen av forsikringen hvis man klarer å holde seg til skadefri kjøring opptil et bestemt nivå. Du kan faktisk få hele 10% i bonus for hvert eneste år du kjører skadefritt og du kan oppnå opptil 70% bonus. Etter det kan du øke med 5% når du har kjørt skadefritt 1 til 5år til.
Men det dumme er selvsagt at man må holde seg skadefri, for hvis man ikke gjør det kan man rykke ned alt fra 10 til 30% ved neste betaling. Det er derfor smart å holde seg skadefri og kanskje heller betale selv i stedet for å bruke forsikringen hvis man bare opplever små skader. Det kan kanskje virke rart, men det er faktisk mye penger å eventuelt spare på den måten fordi man dermed slipper å bli redusert i bonusen.
Tenk over dette når du velger bilforsikring
Noe som mange glemmer å sjekke er hvordan de forskjellige forsikringene dekker i forhold til hverandre, og dette er noe som faktisk er utrolig viktig at man gjør hvis man vil sikre seg den aller beste forsikringen til prisen man betaler. For selv om forsikringen kanskje heter det samme og sier at den dekker det samme hos de forskjellige selskapene, så er det ikke dermed sagt at dekningen er helt den samme. Man må alltid se på detaljene i dekningen for å finne den riktige forsikringen for deg.
Det kan kanskje virke som litt ekstra jobb, men det er faktisk en av de viktigste jobbene du må gjøre når det kommer til å velge forsikring. Det er virkelig i tilfeller som disse at du burde lese alt med smått før du bestemmer deg for noe. Et godt tips er å lese vilkårene virkelig godt, sånn at du kan sette deg inn i forskjellene som kanskje gjør at du kommer til å velge det ene over det andre når det faktisk kommer til stykket.