Hopp til innholdet

To apper som vil gi deg en sunnere økonomi

To apper som vil gi deg en sunnere økonomi

Å spare penger er ikke alltid like lett, og du er ikke alene om å føle på at det kan være vanskelig. For noen er det vanskeligste bare å komme i gang, mens for andre er det vanskelig å holde sparingen vedlike. Uansett grunn så kan det være vanskelig å både komme i gang og å holde sparingen vedlike. Derfor skal du få noen gode tips på veien.

Mange lurer på hvordan man kan begynne å spare, og her kommer det kjedelige svaret: lag et budsjett. Selv om å lage budsjett er det mest normale og kanskje kjedelige svaret så er det et veldig godt svar. Du kommer nemlig en god vei dersom du selv er klar over både utgifter og inntekter. Del utgiftene inn i forskjellige poster slik at det blir lettere å holde oversikt, eller du kan prøve deg på en app på telefonen.

Budsjett på telefonen

Det finnes jo apper for det aller meste i dag, og det finnes naturligvis også gode apper for å lage budsjett. DailyCost, Toshl og My Budget er gode apper du kan sjekke ut, men nå skal vi introdusere deg til appen YouNeedaBudget (YNAB). Dette er en app som gjør det svært enkelt å sette opp et budsjett og som samtidig gir deg en veldig god oversikt på når du eventuelt overskrider budsjettet eller når du har klart å spare penger. Appen samarbeider også med noen banker, slik at noen banker lar deg faktisk få tilgang til saldo direkte i appen.

Appen gjør det enkelt for deg å sette opp poster du bruker penger på. Du kan selv velge navn på dem og du kan sette dem inn i grupper. For eksempel kan du lage en gruppe med «faste kostnader» som leie, strøm, treningsabonnement, mobilregning og andre faste utgifter du kanskje har. På den måten vet du at det er disse utgiftene som ikke kan reguleres fordi de rett og slett må betales hver måned. Deretter kan du sette av et visst beløp til mat, shopping, skolesaker, fritidsaktivitet og hyggelig sosiale aktiviteter. Når du har fylt ut budsjettet kan du se om det passer med saldoen din eller om du blir nødt til å spare penger et sted.

Enkel og morsom sparing

Etter at du har fylt ut budsjettet ditt på YNAB så ser du kanskje at du gjerne skulle klart å spare litt penger. Da kan det være en god ide å sjekke ut appen DREAMS. Denne appen er nemlig genial for deg som ønsker å spare penger. Du velger selv hvor høyt beløpet skal være og du velger selv en tidsfrist. Inne på appen så finnes det morsomme sparefunksjoner som for eksempel «tyven». Tyven er en funksjon som stjeler et beløp av deg innimellom. Du setter selv grensen på hvor høyt beløpet skal være, men denne funksjonen lar deg rett og slett spare penger uten at du merker det.

Det er også quick-spare-funksjoner som lar deg spare penger på farta. Hvis du går forbi en kafe og velger å la være å kjøpe den kaffen, så kan du trykke på kaffe knappen og spare beløpet i stedet. Enklere sparing skal du lete lenge etter.