Hopp til innholdet

Slik setter du opp budsjett som student

Slik setter du opp budsjett som student

Som student er det spesielt viktig å ha kontroll over personlig økonomi. For mange er det første gangen de bor alene og det kan være vanskelig å vite hvor mye ting faktisk koster. Derfor er det en god ide å lage seg et budsjett slik at man alltid har kontroll på hvor mye penger man kan bruke.

Uansett om det er første gang du bor uten foreldre eller om du bare sliter litt med å få kontroll på økonomien, så er et budsjett en veldig god ide. Et budsjett gjør at du enkelt får et bedre overblikk på hvor mye penger du kan bruke på hver post og det gjør det også enklere for deg å vite hvilke poster du kan spare litt penger på.

Faste kostnader

En god ide er å starte med å sette opp en oversikt over hvor mye du har pleid å bruke på forskjellige poster tidligere. På den måten får du et bedre overblikk over forbruket ditt og du kan lettere se om forbruket ditt faktisk passer med inntekten din. Som student er det ikke alle som har jobb, det er mange som bare lever av studielånet og derfor er det spesielt viktig å ha et budsjett slik at man er sikker på at man ikke sitter igjen den siste uken i måneden uten noe penger til overs.

Start med å sette opp en oversikt over de faste utgiftene dine. Dette vil altså si husleie, strøm, internett, mobilregning og eventuelle abonnementer på strømmetjenester, treningssenter og så videre. På den måten får du raskt en oversikt over hva du er nødt til å betale hver måned og det blir også lettere for deg å fordele det resterende beløpet på de resterende postene. Dersom de faste utgiftene dine er høye må du enten klare å spare penger på de andre postene, forsøke å minske de faste utgiftene dine eller finne deg en ekstra inntekt.

Nødvendigheter

Etter å ha satt opp de faste utgiftene vil du kunne se hvor mye penger du har igjen hver måned til andre utgifter. Mat og dagligvarer er selvfølgelig en utgift som er viktig og som heller ikke alltid er så billig. Vi trenger mat i kjøleskapet, dopapir og tannkrem og dette er derfor ikke en post du kan droppe. Lag en post til mat og en til dagligvarer slik at du får enda bedre oversikt. Det finnes mange måter du kan spare penger på, innenfor denne posten. Det anbefales og lage en matplan slik at du ikke trenger å gå på butikken flere ganger i uka. Når vi går på butikken så er det enkelt å «bare ta med en liten ting til» og dermed ende opp med å bruke mere penger enn nødvendig.

Sist, men ikke minst bør du også ha en hyggelig post. En post som kan gå til shopping, bar, restaurantbesøk, kino og lignende. Du må selv vurdere hvor mye penger du kan legge i denne posten, men det absolutt lurt å ha den. Kanskje får du bare lagt inn 200 kroner, men da kan du også spare de en måned slik at du har 400 kroner den neste måneden.