Hopp til innholdet

Få kontroll på økonomien, sett opp et månedlig budsjett

Få kontroll på økonomien, sett opp et månedlig budsjett

Å ha styr på personlig økonomi er svært viktig. For mange kan det virke som at budsjett kun er nødvendig når du er ung eller når du er student, men det vil absolutt gagne deg å ha et budsjett senere også. Et budsjett er en svært god måte å få kontroll på både inntekter og utgifter.

Personlig økonomi er viktig både for sparing, men også så ikke utgifter overskrider inntekter. Man vet aldri når noe uforventet kan skje, og det kan derfor være lurt å alltid ha en økonomisk buffer. En økonomisk buffer er et beløp du har liggende til krisesituasjoner. Bilen kan plutselig trenge reparasjon, kjøleskapet kan bli ødelagt eller mobilen kan krasje. Det er mye som kan skje uten at det er planlagt.

Slik kommer du i gang

Å sette opp et månedlig budsjett kan derfor være smart, uansett hvor gammel du er, men hvert fall som ung voksen. Som ung er det mye man ønsker å gjøre, kanskje er det første gang du bor utenfor barndomshjemmet og det kan være vanskelig å vite hvor mye ting koster. Å sette opp et budsjett vil derfor være et godt verktøy for å få kontroll på økonomien. For noen kan det være ubehagelig å sette opp et budsjett ettersom man plutselig får et overblikk over hvor mye penger man faktisk bruker.

En god ide er å starte med å se på kontoutskriften din for de siste månedene. Sjekk hvor mye du har brukt på hver post og se hvordan du ligger an. Kanskje ligger du godt an og du kan fortsette forbruket ditt som det er nå. Noen vil også oppleve at utgiftene er høyere enn inntektene og må derfor finne poster de kan bruke mindre penger på. Du er ikke alene om å måtte kutte ned på noen utgifter, og selv om det kan være ubehagelig er det svært viktig.

Sorter de forskjellige postene

Start med å sette opp de faste utgiftene som strøm, vann, leie, internett, abonnementer og mobilregning. Dette er utgifter du ikke kommer foruten, det er klart du kan kutte ned på abonnementer, men ellers er dette utgifter du er nødt til å betale. Sett de faste utgiftene under hverandre og legg sammen beløpene. På den måten får du enkelt oversikt over hvor mye du har til overs på å bruke på andre ting. Deretter er det en god ide å se hvor mye du bruker på matbutikken. Det er klart at man trenger mat så dette er også en prioritert post.

De tidligere nevnte postene er de viktigste, men det er klart du også skal ha lov til å kose deg. Sett av et månedlig beløp til klær og kos. Kanskje er ikke shopping så viktig for deg og du kan sette av for eksempel 300 kroner i måneden og heller spare det opp for så å kjøpe noe fint hver tredje måned. Hvor mye du kan sette av til kos som restaurantbesøk, bar, kino og så videre, varierer ut ifra inntekt og hvor høye beløpene er på de andre postene. Kanskje er sosial hygge viktig for deg og du tenker at du kan kutte ned på noen andre poster.