Hopp til innholdet

Få bedre orden på økonomien din

Få bedre orden på økonomien din

Det å ha mer styr på økonomien sin, er noe som generelt gir ro i magen og ikke minst litt bedre søvn. Det å være urolig for økonomi, er nemlig noe av de aller fleste av oss opplever av og til, og i hvert fall noe de aller fleste opplever i løpet av livet. Og hvis man har opplevd det, er det noe man helt sikkert ikke ønsker seg at skal fortsette akkurat. Og noe av det som er litt spennende å se på, er at det faktisk ikke alltid handler om hvor mye penger man har, men hvordan man bruker dem.

Det å legge et budsjett er et helt essensielt skritt på veien frem mot et bedre forhold til økonomi, og det er en helt klar feil at man ikke trenger å gjøre det, hvis man har mye penger. For det å legge et budsjett, er absolutt ikke noe som bare er for dem som ikke har penger nok, det er til absolutt alle – uansett hvor mye eller lite penger det kommer inn på kontoen hver måned. For det å legge et budsjett, er en helt essensiell del av det å få overblikk over økonomien sin.

Man har sikkert kjent følelsen – at når man får mer penger, er det litt som om at man plutselig bare bruker sykt mye mer penger, egentlig helt uten å tenke seg om noe særlig engang. Og det er ikke tilfeldig. For når man ikke har et budsjett, har man heller ikke oversikt over hvor pengene går. Noe av det beste man kan gjøre for seg selv, når det kommer til privatøkonomi, er derfor å legge et budsjett. Også skal man selvsagt følge det, så det er viktig at det er et realistisk budsjett.

Noen helt enkle grep

Det er heldigvis feil at det er vanskelig å få økonomien sin på rett kjøl. Det er noe som mange kanskje frykter å sette seg ned med, hvis man føler at det ikke går så bra, men det er faktisk mye mindre som kreves, enn det man tror, når det kommer til å få orden på økonomien igjen. Bortsett fra å sette opp et budsjett og følge det, er det noen andre greie tips å vite om, som du skal få her.

  • Vurder forbruket ditt og vær helt ærlig med deg selv i forhold til om det du bruker penger på er noe du trenger eller om du bare vil ha det. Forholdet mellom inntekter og utgifter, er det som kommer til å være avgjørende for om du kan fortsette eller ikke.
  • Sett av penger til fremtidige utgifter, sånn at du er sikker på at du ikke havner i en dum økonomisk knipe, der du må låne penger
  • Sett av penger til ting du ønsker deg, og prøv å ikke bruke penger så spontant, når det er noe du kanskje ikke har råd til. Det er mye bedre å spare en ekstra måned og faktisk ha råd, enn det er å ha overtrekk på kontoen fordi du var utålmodig.